Alle berichten, yoga

“Ik deed één les restorative yoga en ervaarde meteen geluk”


Tagged: , ,

Daniela volgt al een tijd bij mij restorative yoga. Ze heeft een prachtig stuk geschreven over wat deze yogavorm haar brengt!

Daniela (47): “Soms gebeuren er dingen in het leven die je extra hard raken… Het jammere is, meestal blijft het dan niet bij ‘één ding’, maar gebeuren er meerdere ‘dingen’ tegelijk. Ik bedoel heftige dingen. Zo heftig dat je het met je geest niet meer aankunt en je lichaam het overneemt. Dat was dus vorig jaar bij mij het geval.

Het lukte me niet om het met een stiltecursus van vijf dagen ‘op te lossen’. Of een ‘plekje te geven’. En toen was daar Franka. Ze vertelde over diep ontspannen met restorative yoga. Ook geschikt voor mensen met chronische pijn. Ik wilde zo graag yoga doen, maar het lukte nooit, want door vijf auto-ongelukken zit mijn rib bij een ‘verkeerde’ beweging vast. Ik kan bijvoorbeeld niet met mijn armen boven mijn macht. Niet stretchen. Dat is heel vervelend met yoga, want de meeste oefeningen hebben wel zoiets…

Ik deed één les restorative yoga en ervaarde meteen geluk.

Dit bleek echt iets voor mij te zijn. Ik kon dit. Ik kon voor mijn grens blijven en dus de ontspannende werking ervaren. ‘Deze oefening is een cadeautje voor je zenuwstelsel’, zei Franka met haar rustgevende, kalmerende, ‘alles komt goed’, stem. En ik merkte het. Meerdere oefeningen waren een cadeautje voor mijn zenuwstelsel en mijn lichaam kon, terwijl het in paniek was, diep ontspannen.

Het afgelopen jaar heb ik restorative yoga gedaan. Ik heb na deze eerste helende ervaring precies gedaan wat Franka zei. ‘Zorg dat je goed ligt, kijk hoe je nog beter kunt liggen, hoe je je lichaam kunt ondersteunen. Is dit kussentje beter, wil je nog iets onder je armen, onder je benen… zorg dat je goed ligt, zodat je diep in de houding kunt wegzakken en kunt ontspannen.’ Ik deed het. Ik vroeg om hulp. Ik vroeg om een extra kussentje. En ervaarde dat ik beter voor mijn lichaam kon zorgen door goed aan te voelen wat het nodig heeft.

En dan zei ze: ‘ En als je even niet wilt doen wat ik zeg, omdat je nu lekker ligt, mag dat ook.’ Alles is goed. Bij Franka en haar restorative yoga. Dankbaar dat ik met mijn chronische pijn dit kan doen en er weer ‘bij hoor’. En het mijn lichaam helpt. En ook mijn geest. En ook mijn ziel. Dank je wel, Franka.”

Nieuwsgierig geworden? Neem contact met mij op en dan kunnen we bespreken of restorative yoga ook iets voor jou is!