Restorative yoga in Amersfoort


Restorative yoga

The quieter you become, the more you are able to hear – rumi

Restorative yoga is dé yogavorm voor diepe ontspanning. Je blijft 5 tot 20 minuten in een houding, ondersteunt door kussens, bolsters, riemen, dekens of de muur zodat je spanning kunt loslaten. Je komt tot rust en hoeft niets anders te doen dan herstellen van een leven met werkdruk, stress, (over)vermoeidheid en prikkels. Je leert manieren om bewust te relaxen, waardoor je je parasympatische zenuwstelsel activeert en je beter kunt slapen.

Restorative yoga is een herstellende yogavorm waarbij je actief, diep en bewust ontspant. Rest & restore.

Grondlegger is de wereldberoemde yogaleraar B.K.S Iyengar. Hij gebruikte hulpmiddelen als kussens, blokken en dekens om zijn studenten te ondersteunen als ze last hadden van blessures of vanwege rouw of stress minder konden doen. Zijn student Judith Hanson Lasater ontwikkelde het verder in de yoga zoals we die nu kennen.

Er gebeurt veel in je lichaam, maar tijdens een les lijkt het net alsof je helemaal niets doet. Je rekt of strekt je lichaam namelijk niet – een groot verschil met andere yoga zoals yin yoga of vinyasa yoga.

Een les bestaat uit liggende of zittende houdingen waarin je langer blijft. De hulpmiddelen helpen je om spanning in je lichaam los te laten waardoor je in de houding wegzakt en de ontspanningsreactie in je lichaam wordt geactiveerd. De vecht- of vluchtmodus wordt uitgezet, je spieren ontspannen, je hartslag en bloeddruk gaan omlaag en er worden minder stresshormonen aangemaakt.

Met restorative yoga laad je jezelf op. Je leert te zijn in plaats van te doen. De focus ligt op je ademhaling en er is veel stilte. Dat maakt het heel meditatief.

Deze yogavorm spreekt zo het zelfherstellende vermogen van je lichaam aan. Goed voor je gezondheid en voor het verminderen van stress of stressgerelateerde ziekten. Je lichaam kan veel zelf, maar je moet jezelf dan wel rust en aandacht gunnen.

Het lijkt misschien een heel makkelijke vorm van yoga in vergelijking met bijvoorbeeld ashtanga of vinyasa yoga. Maar voor velen is het juist uitdagender. Je wordt niet meegenomen in een flow, maar zoekt door ‘niets te doen’ de rust op.

Dat kan even wennen zijn, omdat het zo anders is dan hoe de meesten van ons leven; druk, prestatiegericht, met een lange to-do-lijst. Je wordt geconfronteerd met je eigen gedachten en met wat er gebeurt in je lijf. Dat is tegelijkertijd ook de kracht: het geeft je de mogelijkheid om te leren luisteren naar jezelf en de verbinding met jezelf op te zoeken.

4 voordelen van restorative yoga

1. Je lichaam herstelt van stress
Je autonome zenuwstelsel bestaat uit je sympathische zenuwstelsel en je parasympatische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel zorgt voor een vecht-of vluchtreactie wanneer de situatie daarom vraagt. Bijvoorbeeld als je in het verkeer snel moet reageren of als je een deadline hebt op je werk. Het parasympatische zenuwstelsel doet juist precies het tegenovergestelde en regelt alles wat met ontspanning te maken heeft.

Ben je in balans, dan komt je lichaam in actie wanneer dat nodig is, om vervolgens weer te ontspannen en te herstellen. Maar bij veel mensen wordt het sympathische zenuwstelsel teveel getriggerd. Door drukte op het werk, in het verkeer of door continu prikkels te krijgen van smartphones, televisie, appjes en social media.

Het wordt steeds moeilijker om over te schakelen naar de ontspanningsmodus. Restorative yoga helpt je lichaam daarbij. Door je over te geven aan de houdingen, te gronden en rustig te ademen, activeer je de ‘relaxation response’ in je lichaam. Deze neurologische reactie vertelt ons dat we veilig zijn. De ‘vecht of vluchtmodus’ gaat uit en je lichaam kan herstellen.

2. Je voelt waar je spanning vasthoudt
Bij restorative yoga laten we met iedere ademhaling spierspanning los. Je ontdekt waar je onnodig spanning vasthoudt en leert hoe je écht en diep ontspant. Restorative yoga helpt daarom ook bij rug-en schouderklachten of chronische pijnklachten. Kortom: een belangrijke afwisseling met de actievere yogavormen of sporten.

3. Je gaat beter ademhalen
Merk eens op hoe je nu ademt. Snel? Hoog in je borst? Dat geldt voor de meeste mensen. Door juist langzaam en laag in je buik te ademen, activeer je het parasympatische zenuwstelsel, waardoor je tot rust komt. Bij restorative yoga is er veel aandacht voor je ademhaling. Bijvoorbeeld door je uitademing net zo lang te maken als je inademing. Simpel, maar heel effectief.

4. Je slaapt beter
Je helemaal overgeven aan een houding, diep ademen, tijd nemen voor rust en stilte; het doet wonderen voor je nachtrust.

Ik deed één les restorative yoga en ervaarde meteen geluk. ‘Deze oefening is een cadeautje voor je zenuwstelsel’, zei Franka met haar rustgevende, kalmerende, ‘alles komt goed’, stem. En ik merkte het. Mijn lichaam kon, terwijl het in paniek was, diep ontspannen.

Daniela

Laatste blogs over yoga & ayurveda

Wat is reiki?
Een aantal keer per jaar organiseer ik met Mardou Meijer (geen familie;-) …
7 reflectievragen voor het nieuwe jaar
De eerste week van 2022 stond voor mij in het teken van …

Probeer restorative yoga zelf

5-weeks restorative yoga programma

Neem de tijd om ‘niets’ te doen en te herstellen. Gun jezelf diepe ontspanning. Met het restorative yoga programma van 5 weken leer je ontspannen en neem je echt de tijd voor jezelf. Je voelt beter wat je nodig hebt en maakt ruimte voor nieuwe ideeën en inzichten.

Yoga & ayurveda programma

Met het yoga & ayurveda programma van 6 weken neem je de tijd om écht op te laden en ruimte te maken voor nieuwe energie & inzichten. In balans en in verbinding met jezelf.

Playlist voor thuis