Ayurveda in Amersfoort


Ayurveda

Laat voeding je medicijn zijn

Ayurveda is een meer dan 5.000 jaar oude holistische gezondheidsleer uit het oude India. Net als yoga heeft ayurveda haar wortels in de oude Indiase geschriften, de Veda’s. Ayur betekent leven in het Sanskriet – de oudste taal die verschillende westerse talen heeft beïnvloed – en Veda is kennis. Dus ayurveda betekent: de kennis van het leven.

Yoga en ayurveda zijn nauw met elkaar verbonden. De preventieve aanpak van ayurveda ondersteunt je yogabeoefening en helpt je om dieper tot rust te komen en dichter bij jezelf. Andersom zet ayurveda yoga in voor heling en herstel.

Ayurveda is één van de oudste medische stelsels ter wereld. Het werd duizenden jaren geleden ontwikkeld om mensen te helpen gezond te blijven en ze te leren leven in overeenstemming met de natuur.

Filosofie
Ayurveda kijkt holistisch naar gezondheid en gaat uit van de gedachte dat je gezondheid samenhangt met het evenwicht tussen lichaam, geest en ziel. Een onbalans of ziekte in het ene gebied, heeft invloed op het andere gebied.

Door middel van voeding en leefstijl kunnen we voorkomen dat er onbalans ontstaat of herstellen we de onbalans. Een onbalans kan ontstaan door verkeerde voeding, maar ook door een niet passende leefstijl of onverwerkte emoties.

Ayurveda ziet de spijsvertering als de basis van de gezondheid. Alles wat binnenkomt moet verteerd kunnen worden. Niet alleen voeding, maar ook prikkels, emoties, gebeurtenissen, informatie, virussen.

5 elementen, 3 dosha’s
Volgens Ayurveda is alles in de natuur – en dus ook ieder mens – een samenstelling van de vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte.

Deze vijf elementen vormen samen de drie dosha’s: vata, pitta en kapha.

Vata dosha bestaat uit lucht en ruimte, pitta dosha uit vuur en water en kapha dosha uit water en aarde.

De elementen zijn in verschillende verhoudingen in ieder van ons aanwezig. Dat betekent dan ook dat ieder mens uniek is. Wat voor de één goed is, hoeft niet per se goed te zijn voor de ander. Er is geen ‘one size fits all’.

Als je je verdiept in ayurveda, ga je een ontdekkingstocht aan naar wie je bent en wat bij jou past om in balans te blijven of weer te komen.

Prakruti en vikruti
Ayurveda maakt een onderscheid tussen je prakruti en je vikruti.

Je prakruti gaat om wie je van nature bent, als je helemaal in balans bent. Je bent dan de beste versie van jezelf. Vikruti betekent: weg van je eigen/ ware natuur. Het geeft de onbalans aan die je nu hebt.

Prakruti is dus je originele, gezonde staat en vikruti je huidige staat, je staat van onbalans.

In ayurveda streven we ernaar om te leven volgens onze prakruti. Is er sprake van onbalans, dan richten we ons op het herstellen van deze onbalans om zo dichter bij wie je van nature bent te komen. Alles in het universum is daarbij in te zetten, van (o.a.) voeding, kruiden en yoga tot medicijnen en mantra’s.

3 voordelen van ayurveda

1. Ayurveda helpt je om in balans te komen
Met ayurveda ga je je eigen ontdekkingstocht aan. Je leert holistisch naar je gezondheid kijken en wat je kunt doen om aanwezige onbalans te herstellen. Je kijkt daarbij ook naar de natuur en de seizoenen want ook die hebben invloed op hoe je je voelt. Je komt zo beter in je vel te zitten én je leert jezelf beter kennen.

2. Ayurveda helpt bij stress- en spanningsklachten
Heb je last van stress, onrust of spanning, dan heeft ayurveda hele fijne adviezen om tot rust te komen. Van voeding tot yoga, ademhalingsoefeningen en selfcare rituelen.

3. Ayurveda is toegankelijk
Het klinkt soms misschien ingewikkeld maar het mooie aan ayurveda is dat het heel toegankelijk is. Iedereen kan het toepassen en kleine veranderingen in je voeding of leefstijl maken al een groot verschil.

Laatste blogs over yoga & ayurveda

7 reflectievragen voor het nieuwe jaar
De eerste week van 2022 stond voor mij in het teken van …
Waarom jij rest & restore yoga nodig hebt dit seizoen
“Deze yogavorm is perfect voor dit seizoen”, zei een deelnemer van de …

Probeer ayurveda zelf:

Met het yoga & ayurveda programma van 6 weken neem je de tijd om écht op te laden en ruimte te maken voor nieuwe energie & inzichten. In balans en in verbinding met jezelf. Lees verder

Tijdens een ayurveda voeding- en leefstijlconsult onderzoeken we samen wat er bij jou uit balans is en wat je nodig hebt. Na het consult ontvang je een persoonlijk Ayurveda voeding- en leefstijladvies. Lees meer