Yoga nidra in Amersfoort


Yoga nidra

Yoga nidra is een vorm van begeleide meditatie en visualisatie. Je ligt op je rug op de mat en hoeft niets anders te doen dan luisteren naar de stem van de docent. Je belandt zo in een staat tussen waken en slapen in, waardoor je diep ontspant.

Je voelt je uitgerust en helder. Stress en spierspanning nemen af, je zenuwstelsel kalmeert en je immuunsysteem krijgt een boost. Yoga nidra kan ook helpen bij chronische klachten, slaapproblemen of klachten van een burn-out. Als je vaker yoga nidra doet, neemt creativiteit toe en kom je dichter bij jezelf.

Yoga nidra is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati, oprichter van de Bihar School of Yoga in India. Het wordt ook wel ‘slaapyoga’ genoemd. Je bewustzijn bevindt zich tussen waken en slapen in. Je bent niet meer echt wakker maar slaapt ook niet.

Tijdens yoga nidra lig je op je rug, onder een dekentje. Je luistert naar de stem van de docent die je begeleidt met een meditatie en visualisatie. Je trekt al je zintuigen terug, behalve je gehoor. Zo zak je steeds dieper weg en ontspant je lichaam.

Je reist af naar het niveau van je onderbewuste waar al je onverwerkte indrukken worden opgeslagen. Door de ontspanning ontstaan bepaalde hersengolven die herinneringen, (negatieve) ervaringen en stress verwerken.

In een ontspannen staat is je geest ontvankelijker voor suggesties en verandering. Een van de belangrijkste onderdelen van yoga nidra is dan ook het neerzetten van je sankalpa, een positieve intentie voor wat je graag in je leven wilt.

3 voordelen van yoga nidra

1. Diepe ontspanning
Veel mensen hebben moeite om zich echt te ontspannen. Bijvoorbeeld door stress of prikkels. Ontspannen doe je niet door tv te kijken of door social media te scrollen. Yoga nidra is één van de beste manieren om diep te ontspannen en de balans tussen lichaam en geest te herstellen.

2. Beter en dieper slapen
Tijdens yoga nidra ben je bewust bezig met ontspannen en dat heeft effect op je nachtrust. Ook zijn er speciale yoga nidra’s voor een goede nachtrust om te doen net voordat je gaat slapen.

3. Meer creativiteit
Tijdens een yoga nidra sessie ga je op een interne reis. Je wordt meegenomen in een visualisatie en dat wakkert je creativiteit en verbeelding aan.

4. Een positieve richting in je leven
Tijdens een yoga nidra sessie wordt je gevraagd om een positieve affirmatie, een sankalpa, voor jezelf te herhalen. Een voorbeeld: ik ervaar diepe innerlijke rust in mijn leven. In ontspannen staat werkt dit diep door in je onderbewuste.

Laatste blogs over yoga & ayurveda

7 reflectievragen voor het nieuwe jaar
De eerste week van 2022 stond voor mij in het teken van …
Waarom jij rest & restore yoga nodig hebt dit seizoen
“Deze yogavorm is perfect voor dit seizoen”, zei een deelnemer van de …

Probeer yoga nidra zelf:

Met het yoga & ayurveda programma van 6 weken neem je de tijd om écht op te laden en ruimte te maken voor nieuwe energie & inzichten. In balans en in verbinding met jezelf. Lees verder

Privéles rest & restore yoga
Met een privéles rest & restore yoga wil ik je laten ervaren wat rust en diepe ontspanning je kunnen brengen. Je zult merken dat je tot jezelf komt, je minder moe voelt en beter slaapt. Lees meer