Alle berichten, bewust leven

Dit vind ik zo mooi aan niets doen (ook iets voor jou?)


Tagged: ,

Ik ben er best goed in; niets doen. Als ik dat tegen iemand zeg, gaan de wenkbrauwen meestal flink omhoog. Dat is toch helemaal niet positief? Het standaard antwoord op de vraag hoe het gaat, moet toch zijn: ‘lekker druk’? Niets doen is gekoppeld aan lui zijn – en o wee als je lui bent!

Ik geef toe, ik kan best lui zijn… Ik weet nog goed dat mijn ouders vroeger ‘mañana mañana’ tegen mij zeiden als ik aangaf iets later of de volgende dag wel te zullen doen (en kennelijk begon ik ook pas met lopen toen ik 1,5 jaar oud was).

Tegenwoordig ben ik minder goed in niets doen. Vooral omdat ik druk ben, naast mijn vaste baan, met yogalessen voorbereiden en geven, meer leren over yoga, blogs schrijven, social media bijhouden, administratie doen, workshops plannen en voorbereiden. Ik vind het allemaal leuk, maar de uren dat ik niets zou kunnen doen, verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Wat bedoel ik eigenlijk met niets doen?

Voor mij is het: niet heel productief bezig zijn. Niet werken dus, geen administratie en zo weinig mogelijk huishoudelijke bezigheden. Ik zal heus wel even een wasje draaien, maar verder is het: offline zijn, lezen, schrijven, naar buiten staren, muziek luisteren, yoga doen, tekenen, een stukje wandelen, de natuur in.

Het voordeel hiervan merkte ik tijdens mijn eerste yogareatreat. De dag zag er ongeveer zo uit: ochtendyoga (vinyasa), ontbijt, lezen-schrijven-wandelen, lunchen, lezen-schrijven-wandelen-siësta, yoga (yin of restorative), diner, lezen-slapen. Ik voelde tijdens dit retreat wat rust, stilte en ontspanning met mij deden en zag dat effect ook bij anderen.

Niets doen is meer dan een goede anti-stress maatregel. Je hebt tijd om even stil te staan bij je leven, te reflecteren en te voelen hoe het met je gaat. Er ontstaat ruimte voor creativiteit en inspiratie.

In het dagelijks leven kom je hier niet (altijd) aan toe. Hoogleraar Menswetenschappen Alan Lightman zegt hierover in NRC: “We hebben door de grotere tijdsdruk de laatste jaren minder tijd voor creatieve gedachten […] Te weinig niksen levert schade op aan ons vermogen om na te denken, te fantaseren […] Het gevoel dat je weet wie je bent en wat je wilt, is afhankelijk van stille reflectie.”

Hoog tijd dus om niets doen binnenkort weer bewust in te plannen. Je hoeft namelijk niet te wachten tot een retreat of een vakantie. Ook tijdens een dagje of dagdeel zelf thuis relaxen, in stilte zijn en ruimte maken voor creativiteit, voel ik volop inspiratie en krijg ik nieuwe ideeën en inzichten over wat ik belangrijk vind en de stappen die ik wil zetten.

Deze zin van Rumi staat niet voor niets op deze site en op mijn flyers:

The quieter you become, the more you are able to hear

Niets doen kan ook onder mijn begeleiding tijdens een workshop! Je bent van harte welkom bij de workshops restorative yoga, yin yoga en yoga nidra.