Alle berichten, yoga

11 voordelen van restorative yoga


Tagged: ,

Sinds dit jaar geef ik restorative yogalessen en workshops in Amersfoort. Lessen met zachte, subtiele houdingen om diep te ontspannen. Als er nieuwe mensen in de les zijn, leg ik altijd even uit wat de voordelen zijn van restorative yoga. Ik zet er hier 11 op een rij.

Restorative yoga is gericht op het openen van je lichaam en op het loslaten van fysieke en mentale spanning. Je blijft lange tijd in een houding, ondersteunt door kussens, bolsters, dekens of blokken.

‘Je doet eigenlijk helemaal niets’, hoor ik wel eens iemand enigszins verbaast zeggen na een restorative yogales.

Het kan even wennen zijn, die rust en stilte in de les. Het is ook zo anders dan hoe de meesten van ons leven; druk, prestatiegericht, met een lange to-do-lijst. Toch gebeurt er wel degelijk veel tijdens een les.De voordelen die je kunt ervaren van restorative yoga, zijn bijvoorbeeld:

1. Je lichaam herstelt van stress
Je autonome zenuwstelsel bestaat uit je sympathische zenuwstelsel en je parasympatische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel zorgt voor een vecht-of vluchtreactie wanneer de situatie daarom vraagt. Bijvoorbeeld als je in het verkeer snel moet reageren of als je een deadline hebt op je werk. Het parasympatische zenuwstelsel doet juist precies het tegenovergestelde en regelt alles wat met ontspanning te maken heeft.

Ben je in balans, dan komt je lichaam in actie wanneer dat nodig is, om vervolgens weer te ontspannen en te herstellen. Maar bij veel mensen wordt het sympathische zenuwstelsel teveel getriggerd. Door drukte op het werk, in het verkeer of door continu prikkels te krijgen van smartphones, televisie, appjes en social media.

Het wordt steeds moeilijker om over te schakelen naar de ontspanningsmodus. Restorative yoga helpt je lichaam daarbij. Door je over te geven aan de houdingen, te gronden en rustig te ademen, activeer je de ‘relaxation response’ in je lichaam. Deze neurologische reactie vertelt ons dat we veilig zijn. De ‘vecht of vluchtmodus’ gaat uit en je lichaam kan herstellen.

2. Je voelt waar je spanning vasthoudt
Veel mensen doen liever yogavormen of sporten die spierspanning vragen, maar spannen we onze spieren niet al de hele dag – onbedoeld – aan? Bij restorative yoga laten we met iedere ademhaling juist spierspanning los. Je ontdekt waar je onnodig spanning vasthoudt en leert hoe je écht en diep ontspant.

Restorative yoga helpt daarom ook bij rug-en schouderklachten of chronische pijnklachten. Kortom: een belangrijke afwisseling met de actievere yogavormen of sporten.

3. Je wordt flexibeler
Omdat je lang in een houding blijft en spanning loslaat, ontstaat er meer ruimte in je lichaam en wordt je flexibeler. Er is minder kans op blessures omdat je een houding zoekt die bij je lichaam past. Met respect voor je lichaam dus.

4. Je gaat beter ademhalen
Merk eens op hoe je nu ademt. Snel? Hoog in je borst? Dat geldt voor de meeste mensen. Door juist langzaam en laag in je buik te ademen, activeer je het parasympatische zenuwstelsel, waardoor je tot rust komt.

Bij restorative yoga is er veel aandacht voor je ademhaling. Bijvoorbeeld door je uitademing net zo lang te maken als je inademing. Simpel, maar heel effectief.

5. Je slaapt beter
Je helemaal overgeven aan een houding, diep ademen, tijd nemen voor rust en stilte; het doet wonderen voor je nachtrust. Ik merk zelf dat ik beter slaap na restorative yoga maar anderen geven dat ook aan.

Lees ook: 3 yoga oefeningen om beter te slapen.

6. Je voelt meer rust
Door heel bewust je lichaam te ontspannen, wordt je geest ook rustiger. De ene keer merk je dat meer dan de andere keer. Na een les of workshop loop je kalm en vredig weer naar buiten.

7. Je krijgt meer energie
Logisch gevolg van meer ontspanning en beter slapen: je lichaam rust echt uit en je voelt je energieker.

8. Je zorgt beter voor jezelf
Je leert voelen wat je nodig hebt, door net zo lang te zoeken totdat je de houding hebt gevonden waar je echt in kunt relaxen. En geen genoegen te nemen met minder. Een mooie les in zelfzorg.

9. Iedereen kan het doen
De houding wordt aangepast aan jouw lichaam met jouw grenzen en met de hulpmiddelen (kussens, dekens, blokken) die jij nodig hebt. Daarom kan iedereen het doen, ook als je een blessure hebt of boven de 80 bent.

10. Je verliest gewicht
Jazeker: van restorative yoga kun je afvallen. Dat heeft te maken met het stresshormoon cortisol. Dit hormoon neemt toe als je niet goed in je vel zit en kan resulteren in meer buikvet. Met restorative yoga neemt dit hormoon in je lichaam juist af.

11. Je leert jezelf beter kennen
Altijd maar dingen doen of altijd iets willen bereiken. Restorative yoga vraagt je om te stoppen met doen. Je voelt hoe het echt met je gaat en laat ongemak of bepaalde emoties er zijn. Juist door ‘uit je hoofd en in je lichaam’ te komen, leer je jezelf beter kennen en kom je met beide benen stevig op de grond te staan.

In juni & juli organiseer ik workshops/XXL lessen restorative yoga. Lees meer en meld je aan!