Alle berichten, yoga

Echt (leren) ontspannen? Probeer restorative yoga


Tagged: ,

Veel mensen snakken naar rust en stilte. Dat zijn precies de ingrediënten van restorative yoga en daarom wordt deze yogavorm steeds populairder. Hoe ziet een les eruit en wat doet het met je?

Restorative yoga is een herstellende yogavorm waarbij je actief, diep en bewust ontspant. Rest & restore. Grondlegger is de wereldberoemde yogaleraar B.K.S Iyengar. Hij gebruikte hulpmiddelen als kussens, blokken en dekens om zijn studenten te ondersteunen als ze last hadden van blessures of vanwege rouw of stress minder konden doen. Zijn student Judith Hanson Lasater ontwikkelde het verder in de yoga zoals we die nu kennen.

Restorative yoga wordt soms yoga voor luie mensen genoemd.

Er gebeurt veel in je lichaam, maar tijdens een les lijkt het net alsof je helemaal niets doet. Je rekt of strekt je lichaam namelijk niet – een groot verschil met andere yoga zoals yin yoga of vinyasa yoga.

Een les bestaat uit liggende of zittende houdingen. Je blijft 5 tot 20 minuten in een houding, waarbij je wordt ondersteund door hulpmiddelen als kussens, dekens en blokken. Deze props helpen je om spanning in je lichaam los te laten waardoor je in de houding wegzakt en de ontspanningsreactie in je lichaam wordt geactiveerd. De focus ligt op je ademhaling en er is veel stilte. Dat maakt het heel meditatief.

Met restorative yoga laad je jezelf op.

Je leert bewust te ontspannen en gewoon te zijn in plaats van te doen. Zo stimuleer je een reactie in je lichaam die the relaxation respons wordt genoemd; het signaal dat alles in je lichaam gericht mag zijn op ontspannen.

De vecht- of vluchtmodus wordt uitgezet, je spieren ontspannen, je hartslag en bloeddruk gaan omlaag en er worden minder stresshormonen aangemaakt.

Restorative yoga spreekt zo het zelfherstellend vermogen van je lichaam aan. En dat is goed voor je gezondheid en voor het verminderen van stress of stressgerelateerde ziekten. Je lichaam kan veel zelf, maar je moet jezelf dan wel rust en aandacht gunnen.

Als je ook meer ontspanning in je leven wilt, probeer dan een proeflesje restorative yoga, boek een privé-yogales of kom met je eigen groepje (vrienden, familie).