Alle berichten, yoga

Waarom jij rest & restore yoga nodig hebt dit seizoen


“Deze yogavorm is perfect voor dit seizoen”, zei een deelnemer van de rest & restore yogales afgelopen week. En gelijk heeft ze! Rest & restore yoga werkt grondend, ontspannend en helpt om je geest tot rust te brengen. Precies wat we volgens ayurveda nodig hebben in de herfst.

Ayurveda is een meer dan 5.000 jaar oude holistische gezondheidsleer uit het oude India. Het wordt ook wel ‘het zusje van de yoga’ genoemd. Ayur betekent leven en veda is kennis, dus Ayurveda betekent: de kennis van het leven. Ayurveda kijkt naar voeding & leefstijl om in balans te komen of te blijven.

De filosofie gaat uit van drie basisenergieën, de 3 dosha’s: vata, pitta en kapha.

Deze dosha’s zijn in ons aanwezig maar ayurveda koppelt ze ook aan de seizoenen. In de herfst neemt volgens ayurveda de energie vata (elementen lucht & ether) toe. Het is koud, winderig en wisselvallig – eigenschappen die overeenkomen met vata. In dit seizoen voelen veel mensen zich ongegrond, onrustig, opgejaagd. Misschien voel je je zelfs wat angstig of uitgeput en slaap je slechter.

Met tegengestelde eigenschappen breng je vata in balans – en dat is meteen waarom rest & restore yoga zo goed past in dit seizoen.

We doen houdingen dicht bij de grond, ondersteund door props als dekens, blokken en bolsters om ons zenuwstelsel tot rust te brengen. We blijven langer in een houding zodat je echt de tijd neemt om uit je hoofd en in je lichaam te komen. Je leert spanning loslaten en met mindfulness technieken ontstaat er langzaamaan meer rust en helderheid. Door gewoon te zijn, te rusten en te ‘ontprikkelen’, kalmeert vata.

Nieuwsgierig?

Je bent van harte welkom voor een privéles of het yoga & ayurveda programma van 6 weken voor meer rust & ontspanning.