Alle berichten

Op yogaweekend? Mijn persoonlijke ervaring


In 2015 volgde ik mijn allereerste yogaweekend, een oud & nieuw retreat in Zeeland. Het was zo’n fijne en bijzondere ervaring, dat ik erna nog veel vaker een yoga vakantie of retreat heb gevolgd. En nu organiseer ik er zelf één! 

Het jaar dat voorafging aan mijn eerste retreat, was een jaar vol stress. Ik had een baan waar ik niet op mijn plek zat. Het kopen van mijn (eerste) huis gaf stress, gevolgd door de drukte van klussen en verhuizen. Ik was moe, sliep slecht, voelde me uitgeput en ongeïnspireerd.

Eenmaal gesettled in mijn nieuwe woonplaats, volgde ik een yogales in de yogastudio in de buurt. Ik had al lange tijd geen yogales meer gevolgd en voelde tijdens de les dat ik eindelijk weer kon landen. Uit mijn hoofd, in mijn lichaam.

Stress in mijn lijf

Vlak daarna zag ik een advertentie voor een yogaretreat in een magazine. Ik had nog steeds stress in mijn lijf dus een heel weekend yoga doen en relaxen leek me perfect. 

Eind december reisde ik af naar Zeeland. In de ochtend volgden we een fijne, actieve yogales. Daarna stond er een heerlijk, gezond ontbijt voor ons klaar. In de middag lunchten we samen, en tussendoor hadden we vrije tijd. Daarna volgde weer een gezamenlijke maaltijd en een ontspannen yogales om de dag af te sluiten.

Eindelijk tot rust komen

De eerste dag voelde ik wat het jaar met me had gedaan. Ik zat niet goed in mijn vel, zowel fysiek als mentaal. Twee keer per dag yoga doen, deed veel met mij. Langzaamaan begon de spanning mijn lichaam te verlaten.

We werden compleet ontzorgd, hoefden ons alleen maar over te geven aan de rust. Tussen de gezamenlijke momenten door, las ik een boek op de bank, boekte ik een massage of wandelde ik in de buurt. Ook veel alleen. Juist dat hielp. Niets moeten, ook niet sociaal zijn.

Na het weekend voelde ik me voor het eerst in een heel lange tijd uitgerust. Ik sliep eindelijk weer lekker. De intense moeheid en het uitgebluste gevoel waren zo goed als weg.

Terug bij mezelf

Ook mentaal had dat effect. Het was alsof de grijze wolk boven mijn hoofd, die ervoor zorgde dat ik veel twijfelde en weinig zin had in dingen, aan het wegdrijven was. Nog niet helemaal verdwenen, maar het begin was er.

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt dat jaar, en voelde dat er ruimte ontstond, dat de verkramping verdween. Ik kwam weer terug bij mezelf en thuis in mijn lichaam.

Nieuwe inzichten

Daardoor werd ook heel duidelijk wat ik niet meer wilde, namelijk de baan die ik toen had en de stress die ik voelde. Wat ik dan wel wilde wist ik niet precies, maar in ieder geval iets dat beter bij mij paste. Het was tijd voor verandering.

Ik wist dat ik meer ruimte moest gaan maken voor rust, ontspanning en stilte. Het weekend maakte mij duidelijk dat je van daaruit beter voor jezelf gaat zorgen en ruimte maakt voor nieuwe ideeën. Voor inspiratie. Voor dat waar je blij van wordt.

Na het weekend zette dit door. Ik ging aan de slag met een coach, volgde een mindfulnesstraining, schreef veel voor reflectie, bleef yogalessen volgen. De combinatie zorgde ervoor dat ik veel beter in mijn vel kwam te zitten, weer in mezelf geloofde en uiteindelijk een nieuwe baan vond die veel beter bij mij paste.

Bijzonder gevoel

Ik volgde hierna bijna elk jaar een yogaweekend of vakantie en het bracht me steeds weer rust, ontspanning en nieuwe inspiratie. Maar naar dat eerste weekend kijk ik met een extra bijzonder gevoel terug.

Voor mij was mijn eerste yogaweekend eigenlijk een nieuw begin. Een nieuw begin dat – zou later blijken – het zaadje plantte voor het volgen van yogaopleidingen en het geven van yogalessen.

Wat ik in 2015 echt nog niet kon voorzien, is dat ik nu ook zelf een weekend organiseer! Van 22 tot 24 oktober organiseer ik samen met mijn collega-yogadocent Julija en onze kok Brigitte een yoga & ayurveda weekend op een prachtige plek in Friesland. Ik heb heel veel zin om alles wat ik tot nu toe heb geleerd met je te delen. Nieuwsgierig? Je leest er hier alles over!