Alle berichten, bewust leven, schrijven

7 reflectievragen voor het nieuwe jaar


De eerste week van 2022 stond voor mij in het teken van reflectie en stilstaan bij mijn wensen en dromen voor dit jaar. Waar sta ik nu en waar wil ik naartoe? Schrijven – ook wel journaling genoemd – doe ik al jaren en is voor mij een hele belangrijke manier om helderheid te krijgen over wat er in mij omgaat. Door te schrijven, leer je jezelf beter kennen.

Hieronder deel ik een paar krachtige vragen om over te reflecteren. Schrijf je antwoorden op of maak het beeldend in een visionboard.

Neem eerst tijd om uit je hoofd te komen en in je hart, zodat de antwoorden vanuit daar omhoog komen. Door een hartmeditatie te doen, een yogales met hartopeners, te dansen, te wandelen – wat dan ook werkt voor jou.

En: droom groot! Laat je niet weerhouden door vragen over hoe, wanneer of allerlei obstakels. Wat zijn je wensen als alles mogelijk is?

1) Waar verlang je momenteel naar? Maak een (gewaagd) verlanglijstje met 10 (of meer) dingen waar je van droomt.
2) Hoe wil jij je voelen dit jaar? Schrijf het zo concreet mogelijk op.
3) Tegen welk avontuur wil je ‘ja’ zeggen?
4) Waar zou je vandaag nog aan willen/kunnen beginnen?
5) Waar kun je nu mee stoppen – wat draagt niet bij aan hoe je je dit jaar wilt voelen?
6) Hoe ga je voor jezelf zorgen dit jaar?
7) Waar wil je over precies 1 jaar vanaf nu staan? Hoe ziet je leven er dan uit, hoe voel je je, welke talenten/vaardigheden heb je ontwikkeld?

Enjoy!
Franka